+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Põhjused, miks eelistada kuivatatud puuvilju värsketele

01.02.2019
Põhjused, miks eelistada kuivatatud puuvilju värsketele

Kuivatatud puuviljade kohta leiab mitmesugust infot: on neid, kes ütlevad, et neis on palju suhkrut ega ole seetõttu kommist palju paremad, teised aga kiidavad neid tervislike vahepalade ja toidulisana.

Kuivatatud puuviljadest on vesi aurustunud, kuid toitained jäänud alles. Seega on kuivatatud puuviljades kiudainete, vitamiinide ja mineraalide sisaldus 100grammi kohta keskmiselt 3,5 korda suurem kui värsketes.

Kõige enamlevinud kuivatatud puuviljad on rosinad, datlid, mustad ploomid, viigimarjad ja aprikoosid. Vahet tuleks teha, kas kuivatatud puuviljad on suhkrustatud või naturaalsed. Näiteks paljudes poodides müüdavad mangod ja ananassid on suhkrustatud ega ole võrreldavad meie e-poes müüdavate mahedate ja naturaalsete toodetega.

Kuivatatud puuviljade kasuks räägib nende pikem säilivusaeg võrreldes värsketega. Seega – kui lähete reisile, pakkige pigem kaasa kuivatatud puuvilju – need võtavad vähem ruumi ega lähe nii kiiresti riknema kui värsked.

Vastab tõele, et kuivatatud puuviljad on väga toitaineterikkad ning ühe portsjoniga on võimalik kätte saada märksa suurem päevane vajalik vitamiinide kogus. Samas, on erandeid. Näiteks C-vitamiini sisaldus väheneb kuivatamise käigus puuviljades oluliselt. Folaatide, kiudainete, antioksüdantide (eriti polüfenoolid) sisaldus on aga kuivatatud puuviljades suur. Paljudes kuivatatud puuviljades on ka rohkesti kaaliumi.

Polüfenoolide kasulikkus väljendub selles, et nad parandavad verevarustust, soolestiku tervist ning aitavad paljude haigusriskide vähendamisele kaasa.

On rohkelt uuringuid selle kohta, et kuivatatud puuvilju tarbivad inimesed kaaluvad vähem kui need, kes kuivatatud puuvilju üldse ei söö. Samas – enamik neist uuringuist on vaatlevad uuringud, seega ei saa päris kindlalt väita, et väiksem kehakaal on seotud kuivatatud puuviljade tarbimisega.

Enamikul juhtudest on kuivatatud puuviljade glükeemiline indeks madal kuni keskmine ning insuliini indeks madal. Isegi rosinate puhul, millel on mitmes uuringus tõestatud vererõhku alandav toime, samuti aitavad need veresuhkru taset kontrolli all hoida, vähendada põletiku ja halva kolesterooli markereid. Lisaks tekitavad need pikaks ajaks täiskõhutunde.

Kogu eelnev peaks aitama vähendada riski haigestuda II tüübi diabeeti või südamehaigustesse.

Mustad ploomid on samuti toitaineterikkad, lisaks kiudainetele ja kaaliumile on neis beetakaroteeni (A-vitamiin) ja K-vitamiini. Kuivatatud mustad ploomid on tuntud kui seedimist soodustavad puuviljad.

Datlid on väga magusad, aga lisaks kiudainetele ja kaaliumile on neis ka rauda ja teisi taimseid toitaineid. Kuivatatud puuviljadest on need just ühed toitaineterikkamad, samas on nende glükeemiline indeks madal. Raseduse viimases staadiumis datlite söömine aitavat aga naise orgamismil sünnituseks paremini ette valmistada.

Teada on, et puuviljades on märkimisväärne kogus suhkrut – nii glükoosi kui ka fruktoosi, ja kuna kuivatatud puuviljades on vee sisaldus oluliseks väiksem, on ka suhkrukogus 100 grammi kohta suurem.

Näiteks rosinates on loodusliku suhkru osakaal kuni 59, datlites 64-66, mustades ploomides 38, aprikoosides 53, viigimarjades 48 protsenti.

Keskmiselt viiendik kuni pool suhkrust moodustab fruktoos ja liigse fruktoosi söömisel on negatiivsed tervisemõjud nagu kaalutõus, südame veresoonkonna haigused ja II tüübi diabeeti haigestumise risk.

Risk kuivatatud puuviljadega üle doseerida on suur, kuna need on magusad ja annavad palju energiat. See aga tähendab rohkem kaloreid, mida on vaja kulutada. Kõige parem on kuivatatud puuvilju süüa väikestes kogustes või lisada neid teiste toitude maitsestamiseks.

KUivatatud puuviljade puhul tuleb hoolikalt jälgida, milliseid lisaaineid on kasutatud. Paljud mittemaheda toodangu tootjad kasutavad pakendamisel või enne kuivatamist vääveldioksiidi, mis säilitab küll puuviljade kirka värvuse, kuid tegemist on ainega, millele osa inimesi on tundlikud. Eriti tavaline on E220 kasutamine aprikooside või rosinate puhul.

Allikad: www.healthline.com, www.bbcgoodfood.com