by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 06.02.2021
Punase nädala raames on kõik need tooted -20% allahinnatud.
Kuivatatud aprikoose võib süüa niisama, aga neid saab kasutada ka päris laias valikus roogades, kuivõrd nende maitse sobitub hästi nii soolaste- kui ka magustoitudega. Neist on sobilik teha moosi või püreestatuna kasutada kastetes. Kaste või moosi tegemiseks peaks panema kuivatatud aprikoosid umbes 15 minutiks likku, seejärel on nad väga pehmed ja valmis edasisteks toiminguteks. Aprikoosid sobituvad hästi teiste kiviga viljadega nagu kirsid, ploomid ja mandlid. Armeenia ploomi soovitatakse kasutada hommikumüslides ja salatites ja muudes värsketes ja kergetes einetes.
Aprikoosid on äärmiselt toitvad ning sisaldavad palju mineraale ja vitamiine, eriti A ja C vitamiine. Veel sisaldab see magus ja mahlakas puuvili antioksüdante, mis aitavad võidelda su kehal radikaalide vastu. Antioksüdantidest on erilised flavonoidid, mis aitavad ennetada diabeeti ja südamehaiguseid. Aprikooside kõrge naturaalse vee sisaldus aitab hoida kontrolli all vererõhku ning kehatemperatuuri. Lisaks sellele on aprikooside söömine suurepärane moodus, kuidas tõsta kehas peale trenni tegemist vee taset, kuna aprikoosid sisaldavad palju nii vett kui ka kaaliumi.
Lisa tükeldamata Brasiilia pähklid hommikuputru - või müslisse. Riivituna või tükeldatuna sobivad nad madala rasvasisaldusega kookidesse. Brasiilia pähklid on üsna magusad, nii et neid koogi valmistamiseks kasutades ei pea lisama nii palju suhkrut. Brasiilia pähklid on suurepärased ka röstituna ning õrnalt soolatuna. Lase nad madalal kuumusel pruuniks ning lisa näpu otsatäis soola.
Brasiilia pähkel on väga toitainete- ja energiarikas. Võrreldes teiste pähklitega on Brasiilia pähklites kõige rohkem seleeni, millel on oluline ülesanne meie kehades. Seleen on vajalik kilpnäärme paremaks toimimiseks. Lisaks mõjutab seleen immuunsüsteemi ja rakkude kasvu. Brasiilia pähklid on hea viis, kuidas hoida seleeni kogust normis või vajadusel seda tõsta. Uuringud on näidanud, et ainuüksi kahe pähkli söömisest päevas piisab, et seleenitaset kehas tõsta. Brasiilia pähklites on ohtralt tervislikke rasvasid, antioksüdante ja mineraale, mis võivad vähendada südamehaiguste saamise riski. Samuti on Brasiilia pähklite tarbimine kasulik ülekaalulistele inimestele, kuna parandab veresoonte toimimist ning alandab kolesterooli taset.
Deglet Nouri värvus võib olla punakast merevaiguseni, tekstuur on tihe, aga siiski pehme ning maitse on datlil parajalt magus. Teine levinud datlisort Euroopas sh Eesti poodides on Medjool dattel, mida osa kliente peab liiga magusaks. Medjool datlid on tugevalt karamellised, tekstuurilt samamoodi pehmed ja kergelt nätsked. Deglet Nour datlid on veidi väiksemad kui Medjool sordi omad. Vilja pehmus sõltub glükoosi, fruktoosi ja sahharoosi sisaldusest. Igas Deglet Nour datlis on ca 20 kalorit, Medjoolis sõltuvalt suurusest ca 66 kalorit.
100g datlites on 8g kiudaineid. Kiudained aitavad ennetada kõhukinnisust jt seedeprobleeme, neid läheb vaja tervisliku kehakaalu saavutamiseks ja hoidmisel. Päevane kiudainete kogus, mille inimene peaks toidust saama, on sõltuvalt soost ja vanusest 20-35 grammi. Niisiis aitab juba väikene kogus datleid jõuda sellele eesmärgile tunduvalt lähemale. Datlites palju kaaliumi, mis alandab vererõhku ja vähendab insuldi ja infarkti ohtu.
Goji marjad maitsevad hästi ka niisama. Roogades käituvad nad nagu rosinad või teised sarnased marjad. Lisa neid enda hommikuhelvestele, smuutidesse või jogurtisse. Samuti sobivad nad ideaalselt salatitesse. Goji marju võib ka panna küpsetistesse erilise hapukasmagusa maitse lisamiseks nt sealiha-, kanaliha-, riisi- ja teraviljaroogadesse. Hundimarjad sobivad hästi ka tee tegemiseks. Pane peotäis marju 5-10 minutiks kuuma vette ning saad maitsva antioksüdantide rikka kuuma joogi.
Goji marjade beetakaroteeni sisaldus on suurim kõigist toiduainetest maailmas. Inimese maksaensüümide toimel muudetakse beetakaroteen A-vitamiiniks. Beetakaroteene kasutatakse nahakreemides naha tervise parandamiseks, päikese kaitseks ja vananemistunnuste leevendamiseks. Goji marjades on ka rikkalikult C-vitamiini ning märkimisväärses koguses B1-, B2-, B6- ja E-vitamiini.
Goji marjad sisaldavad 18 erinevat aminohapet, millest 8 on inimorganismile väga olulised. Leusiini (üks aminohapetest) ei suuda inimorganism ise toota, seega saame seda ainult toiduga. Leusiin on rinnapiima oluline koostisosa ja ka tähtis immuunsüsteemi toetaja.
Jõhvikaid saab tavaliselt osta kuivatatuna, külmutatuna ja purgis. Jõhvikaid on populaarsed mahla, pirukatäidiste ja kastmete valmistamiseks. Eriti tuntud on jõhvikad USA-s tänupühade söögilaual. Jõhvikad sobivad hästi erinevatesse toitudesse hapukuse lisamiseks:
1) Kodusesse pähklisegusse - soolamata pähklid, seemned ja hapukuseks mahejõhvikad
2) Lisa jõhvikaid enda hommiku pudrule või täistera müslile.
3) Pista mahejõhvikaid muffinitesse või küpsisetainasse.
4) Pane jõhvikaid salatisse, näiteks asenda rosinad porgandisalatis jõhvikatega.
5) Lisa jõhvikaid küpsetistesse - kas sa oled kunagi proovinud jõhvikatega leiba või küpsiseid?
6) Tee jõhvikatest moosi või kastet.
Kuivatatud jõhvikad sisaldavad suurtes kogustes C-, E- ja A-vitamiini. Samuti on neis kõrge kiudainete- ja antioksütantide sisaldus. Jõhvikates on väga madal rasvasisaldus ning samuti on nad väga madala kalorsusega. Arvestataval määral sisaldavad jõhvikad veel kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vitamiin K-d ja erinevaid B-vitamiine.
Sarapuupähkleid kasutatakse erinevates toitudes üldjuhul toorena, röstituna või jahvatatutena. Nad sobivad hästi näiteks magustoitudesse - tükeldatud sarapuupäklid võib lisada kookidele, trüfflitesse ja küpsistesse. Veel sobituvad nad pasta- ja kalaroogadega ning salatitega. Jahvatatuna sobib sarapuupähkel maitseaineks, eriti kasutatakse seda mahedat maitset ära kohvi tegemisel ja kokteilides. Ülipopulaarsed on sarapuupähklid pähklivõi koostisosana. Pähklivõi on väga tuntud maiuspala paljude noorte kui ka vanemate inimeste seas. Sarapuupähklitest tehakse ka likööri ning pressitakse õli.
Neis on rohkesti rasva, millest enamus on polüküllastumata rasvhapped. Rasvad moodustavad vilja kogukaalust isegi kuni kaks kolmandikku. See tähendab seda, et tegu on kasuliku energiaallikaga- 100g sarapuupähkleid sisaldab 681 kcal. Samuti on sarapuupähklites palju valke, aminohappeid ning süsivesikuid. Inimorganism suudab sarapuupähklitest omastada ka B- ja E-vitamiine ning mikroelementidest kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja magneesiumi.