+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Risoto - kreemine ja rikkalik Itaalia riisiroog

05.09.2020 / 0 kommentaari
Risoto - kreemine ja rikkalik Itaalia riisiroog

Risoto on Põhja-Itaalia päritolu riisiroog, mis meeldib inimestele üle terve maailma. Aga mis see risoto siis täpsemalt ikkagi on?

Risoto on kreemjas Itaalia roog, mis kujutab endast riisiversiooni mac and cheese’ist. Lihtsustatult öeldes on risoto riisi, puljongi ja maitseainete segu. Moodus, kuidas sa koostisosad omavahel kokku segad ja küpsetad võib täielikult muuta seda, mis taldrikule jõuab. 

Risotot võib teha igasugustest riisisortidest, aga parima tulemuse saamiseks soovitatakse kasutada lühiteralisi riisisorte, näiteks arborio või Carnaroli riisi. Nende sortide puhul kleepuvad riisiterad omavahel kokku ning moodustavad pisut  nätske, ent kergelt söödava ampsu. Pikateraliste riiside, näiteks jasmiiniriisi või Basmati riisi puhul jäävad üksikud riisiterad pigem lahku hoidma ning seetõttu ei sobi hästi risoto jaoks. 

Foto: pixabay

Kuidas risotot teha?

Parim risoto on pehmete riisiteradega, parmesani ja veini aroomaga ning rikkalikult võine. Tegu on sellise roaga, mis sobib ideaalselt kausis serveerimiseks ning iga lusikatäis on imeline maitseelamus. 

Risotot seostatakse tihti uhkete restoranidega, aga tegelikult on see lihtsasti tehtav itaallaste kodune mõnutoit. Risoto valmistamise protsess on rahustav ning selles ei ole midagi keerulist. 

Risoto tegemine ei ole palju aeganõudev, nimelt saab selle kenasti valmis poole tunniga. Kusjuures tõelised itaalia kokad ütlevad, et risoto valmistamisaeg peaks olema umbes 18-19 minutit. 

Risoto on oma olemuselt rohkem tehnika kui roog. Enne kokkamisega alustamist kontrolli, et kõik vajalikud koostisosad oleks juba valmis - sobilik riis, vein, sulle meeldivad toiduained ja kausid. Risoto on meeliülendav, kui see on värskelt valmistatud ja kohe serveeritud. 

Klassikalise risoto tegemiseks läheb vaja:

- 8 tassitäit taimset või loomset puljongit

- 1 sl soolamata võid 

- 1 suur tükeldatud sibul

- 2 tassitäit riisi (ideaalne Carnaroli risoto riis)

- pool tassitäit valget kuiva veini

- 1 tassitäis korralikult riivitud Parmesani juustu

1. Soojenda puljong üles. Vala puljong pannile ja kuumuta keskmisel kuumusel. Puljongi soojendamine enne riisile lisamist aitab riisist rohkem tärklist välja saada ning takistab üleküpsetamist. 

2. Sulata või. Võta välja teine pann ning sulata või keskmisel kuumusel. Lisa juurde tükeldatud sibul, natukene soola ja küpseta kuni segu muutub aromaatseks ja sibul hakkab pehmenema. See samm võtab aega umbes 4 minutit. 

3. Lisa juurde riis. Sega kogu riis võiseguga kokku. Lisa vajadusel võid juurde - ära hoia kokku! Jätka segamist umbes 2 minutit. Selle aja jooksul peaksid tundma hakkama tugevat riisiaroomi. Sinu ülesandeks ei ole riisi pruunistamine, vaid aroomi kätte saamine. 

4. Vala juurde veini. Veini lisamine ei ole kahtlemata kohustuslik samm, aga vein lisab roale aroomi ja aitab paremini välja tuua maitseid. Jätka segamist kuni vein on täielikult riisi imbunud ning pann on peaaegu kuiv. 

5. Seejärel hakka vaikselt lisama puljongit. Hakka poole tassitäie kaupa riisile juurde lisama puljongit. Oota kuni puljong on peaaegu täielikult riisi imendunud enne, kui uue koguse juurde lisad. Selline samm sammu haaval vedeliku lisamine on võti imelise risotoni. Jätka puljongi lisamist kuni riis on al dente ja puljong on parajalt kreemine. Proovi riisi ja kontrolli, kas see on valmis. Riis peaks olema õrnalt nätske ning saadud segu meenutama paksu putru. Sa ei pea ära kasutama kogu puljongit. 

6. Risoto serveerimine. Viimase sammuna lisa risotole veel 1-2 supilusikatäit võid ja tassitäis riivitud juustu, et see oleks veelgi kreemisem ja rikkalikuma maitsega. Serveeri kohe! Mida kauem risoto seisab, seda vähem siidjamaks ja mõnusamaks see muutub. 

Siit videost saab hea arusaama, kuidas risoto tegemine võiks välja näha: 


Foto: pixabay

Kanarisoto

Lisa 5. sammu ajal sisse pakk kanaliha kuubikuid või ülejäänud tükkideks lõigatud kanafilee ning sega korralikult riisi sisse.

Risotto singiga

Lisa 5. sammu ajal sisse pakk singikuubikuid või tükeldatud sink ning sega korralikult riisi sisse. 

Koorene risoto

Lisa riisile juurde umbes 2 dl koort ning sega korralikult riisi hulka. 

Safranirisoto

Lisa koos viimase puljongi tassitäiega pool teelusikatäit safrani. 

Allikad: tasteofhome.com, thekitchn.com, bbcgoodfood.com

 


Sind võivad veel huvitada järgmised artiklid. Artikli lugemiseks klõpsa sobival lingil:

- Artikkel basmati riisist

- Artikkel jasmiiniriisist 

- Artikkel hummusest


 

Kommentaarid