+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Saage tuttavaks: vürtside kuninganna kardemon

25.02.2019
Saage tuttavaks: vürtside kuninganna kardemon

Kardemon on tugev ja aromaatne vürts. Kardemoni kaunas on väiksed mustad seemned, toiduks kasutatakse nii kauna kui ka seemneid.

Selle kergelt tsitruseline, samas mündine olemus sobib hästi kokku kaneeli, muskaatpähkli, vürtspipra, ingveri, nelgi ja teiste aromaatsete maitseainetega. Seega – kõik toidud, kuhu sobib neid lisada, sinna võib lisada ka kardemoni.

Samuti täiendab see sidruni, apelsini, greibi jt tsitruseliste maitset. Kardemon sobib nii magusate kui ka soolaste roogade maitsestamiseks.

Kardemoni päritolumaadeks peetakse Indiat, Bangladeshi, Bhutani, Indoneesiat, Pakistani ja Nepaali, kuid praegu on suurim kardemoni eksportija maailmas hoopis Guatemala. Kardemoni maitse-ja raviomadused on tugevamad mahedalt kasvanud taimedel, mida pole kasvamise ega kuivatamise-jahvatamise ajal kunstlike kemikaalidega töödeldud. Kardemonil on kaks tuntumat alaliiki: ladinakeelse nimetuse Elettaria alt leiab rohelise kardemoni, aga Amomum on must, valge või punane kardemon.

Nõudlus kardemoni järgi kasvas hüppeliselt 19. sajandi alguses, kui seda hakkasid rohkem kasutama ka hiinlased. USAsse jõudis kardemon sakslasest kohviärimehega veidi enne I maailmasõda.

Kasutamine toidus

Kardemoni kutsutakse ka vürtside kuningannaks, kuna tegemist on kalliduselt kolmanda vürtsiga safrani ja vanilje järel. Kardemonil on omadus võimendada roogade komponentide n-ö oma maitset, täiendades seda mõnusa vürtsikusega. Kardemoni kasutusvõimalused on nii laiad, et eksida on peaaegu võimatu.

Üldtuntud on kardemoni lisamine küpsetistele: karrid, kastmed, aga ka küpsised sh piparkoogid, leivad jms. Võid seda lisada kuumadele jookidele nt kohv, tee, hõõgvein või kuum mahlajook (alkovaba glögi).

Kardemoni võid lisada riisitoitudesse, eriti hästi sobib see nt basmati riisiga. Rootsi on aga riikide seas, kus kardemoni tarvitatakse väga palju: seal käib see nii õuna-, kõrvitsakoogi, banaanileiva, hamburgerite, lihatoitude, aga muidugi glögi sisse.  Lisa kardemoni vahvlitele, muffinitele, stritslitele või pelmeenidele, lambaliha- ja ahjuroogadele, kuumale siidrile, munaliköörile, siirupil või tarretisele, jäätisele ja kisellile.

Kasulikud omadused

Toitainetest on neis rohkelt kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit, märkimisväärses koguses ka rauda, seleeni, tsinki ja mangaani, samuti kiudaineid ja rasvhappeid.

Selle regulaarne tarvitamine parandab õppimisvõimet, mälu ning vähenevad stressist tingitud käitumishäired. Ajurveeda ja hiina meditsiinist leiab aga soovituse kardemoniga kurku kuristada, kui kurk on valus või on tarvis tõsta immuunsust, et bakteriaalsete infektsioonidega võidelda.  Uuemates uuringutes on olnud vaatluse all ka antobiootikumidele mitte alluvate infektsioonide ravi sh nahapõletikud.

Päevane soovituslik doos on 1,5 grammi. Kui valmistate teed seedeelundkonna töö korrastamiseks, on kruusi keedetud vee kohta paras annus 1 tl kardemonipulbrit. Tee peaks tõmbuma 10-15 min.

Rahvameditsiinis on kardemoni kasutatud suuõõne ja igemeprobleemide raviks, samuti kurguvalu leevendamiseks. Hiina rahvaravis on kardemon tuntud abivahend kõhuhädade puhul: seedehäired, düsenteeria, kõhukinnisus.  Mõningatel andmetel lahustab kardemon neeru-ja sapikive, kuid sellise diagnoosiga inimesed peaksid olema ettevaatlikud, see võib suurendada ka kivide liikumisest tekkivat valu (koolikuid).

Vererõhku alandav: kardemonis olevad antioksüdandid võivad kaasa aidata liig kõrge vererõhu alandamisele. Näiteks ühes uuringus anti äsja kõrge vererõhu diagnoosi saanud 20 inimesele 3 grammi kardemoni päevas ning vaid 12 nädalat hiljem olid nende kõigi vererõhu näitajad normaliseerunud ning katsealuste analüüsidest ilmnes, et antioksüdantide sisaldus oli nende veres uuringu lõpuks 90 % kasvanud. Uuringut läbi viinud meditsiiniteadlased oletavad, et kardemoni diureetilised omadused aitavad samuti vererõhu alandamisele kaasa.

Vähirakkudega võitlemist toetav: kardemonis olevad ensüümid on aidanud võidelda vähirakkudega nt laboritingimustes toimis see edukalt suuõõne kasvajate korral.

Krooniliste haiguste leevendaja: kardemonis on põletikuvastastast toimet omavaid aineid rohkesti. Pikaajalised põletikud on aga krooniliste haiguste peamine tekkepõhjus. Põletikku ravimiseks vajalik doos on laboritingimustes olnud 50-100 mg kehakaaluks oleva kilo kohta.

Seedeprobleemid: kõhuhädade raviks on kardemoni kasutatud tõesti aastatuhandeid. Koos teiste vürtsidega segatuna on see leevendanud nii seedeprobleeme, iiveldust kui ka oksendamist. Laboriuuringutes on kinnitust leidnud, et kardemon koos kurkumiga võivad olla efektiivsed sooltehaavandite ravis, vähendades nende taasteket kordades ja olles tõhusamad kui mõned praegu kasutusel olevad käsimüügipreparaadid. Sh võib kardemoni regulaarne tarvitamine kaitsta Helicobacter pylori tekitatavate kahjustuste eest ning vähendada pärmseene vohamist soolestikus. Häid tulemusi on olnud ka E. coli, Salmonella, Campylobacter ja Staphylococcus bakteritega võitlemisel.

Suuõõneprobleemid: ammust aega on kardemoni kasutatud nii halva hingeõhu kui ka suuõõne tervise eest hoolitsemisel. Mõningates kultuurides peetakse täiesti tavapäraseks, et pärast toitu süüakse ära terve kardemoni kaun. Kardemoni kasutavad oma toodangus ka osa suuri nätsutootjaid, kuna selle võime võidelda suuõõne bakteritega on hästi tuntud. Mõningates uuringutes tuli välja, et eriti efektiivne on see viie kaariest tekitava bakteriga võitlemisel ning süljes olevaid baktereid vähendas kardemon suisa 54%.

Hingamisteed: kardemoni kasutatakse aroomiteraapias, kuna on leitud, et selle sisse hingamine parandab õhuvoolu kopsudesse ning hapniku jõudmist treeningu ajal lihastesse. Näiteks tehti katse, kus üks rühm hingas minuti jooksul enne treeningut kardemoni aroomi ning nende organismi hapnikuga varustatus 15 minutilise aeroobse treeningu ajal oli märkimisväärselt parem. Sellest teadmisest võib kasu olla ka neil, kelle igapäevaseks kaaslaseks on astma.

Kardemonis olevad antioksüdandid võivad vähendada maksa rasvumist (triglütseriide ja kolesterooli aladav toime), vähendada ärevust, parandada stressiga toimetulekut ning aidata kaasa kaalulangusele. Kirjalikke teateid leiab ka selle kohta, et kardemoniga on leevendatud peavalu, verevarustushäireid, kuseteede infektsioone, vähendatud potentsi-ja enneaegse seemnepurske probleeme. Kardeomoni loetakse afrodisiaakumiks.

Kosmeetikatööstuses kasutatakse kardemoni seepides, kreemides ja parfüümides.

Võimalikud kõrvaltoimed

Kardemoni tarvitamine on enamikule inimestest ohutu. Ettevaatlikud peaksid olema lapseootel naised, kui nad tarvitavad kardemoni suurtes kogustes, kuna see võib tõsta enneaegse sünnituse riski. Samas, väheses koguses tarvitades on see leevendanud rasedusaegset iiveldust.

Allikad: www.spicely.com, www.healthline.com, www.organicfacts.net, www.thespruceeats.com, www.webmd.com