+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

9 suurepärast taimse valgu allikat

09.08.2020 / 0 kommentaari
9 suurepärast taimse valgu allikat

Valgud on oluliseks osaks toitumises. Need moodustavad umbes 17% meie kehakaalust olles peamiseks komponendiks lihastes, nahas, siseorganites - eriti ajus ja südames - silmades, küüntes ja juustes. Samuti on vaja valke immuunsüsteemil antikehade tootmiseks, mis kaitsevad organismi viiruste ja põletike eest. 

Proteiinid lagunevad 22 aminohappeks. Nendest üheksat ei suuda keha naturaalselt toota ehk peame need saama kindlasti toidust. Samuti on valgud heaks tsingi ja B-vitamiinide allikaks. Taimetoitlasena on eriti oluline, et keha saaks kätte toidukordadest kõik 22 aminohapet. Selleks tuleb osavalt kombineerida erinevaid taimse valgu allikaid.

Taimsed toiduained saavad olla väga headeks valguallikateks ja aidata vähendada loomse valgu osakaalu sinu toitumises. Päevas peaks sööma RNI põhjal 0,75g valke 1kg kehakaalu kohta ehk näiteks 60kg kaaluv inimene peaks sööma 45g valku päevas. Järgnevalt kirjas olevad toidukogused käivad valmis tehtud toidu kohta.

erinevad pähklid alusel

Foto: pixabay

1. Kinoa

Kinoa on pseudoteravili, mida leiab nii valgetes, mustades kui ka punastes toonides. 100g valmis kinoad sisaldab umbes 4g protiini, mida nimetatakse ka teisi sõnaga täiuslikuks proteiiniks, sest see sisaldab kõiki 22 aminohapet. See teeb kinoast hea valge riisi või kuskussi alternatiivi. 

Kinoa kohta saad täpsemalt lugeda juba SIIT.

2. Kaunviljad

Kaunviljad koondavad kõiki kaunas kasvavaid köögivilju. Nad on madala rasvasisaldusega, aga kõrge taimse valgu sisaldusega toiduained. Mõned head kaunviljad on näiteks:

- Läätsed: keskmiselt 8-9g valke 100g kohta

- Kikerherned k.a hummus: 7g valke 100g kohta

- Rohelised herned: 7g valke 100g kohta

- Sojaoad k.a tofu: 8g valke 100g kohta

läätsed ja herned puust alusel

Foto: pixabay

3. Pähklid ja seemned

Pähkleid ja seemneid saab kasutada väga erinevat moodi toitudes ning juba väikesest kogusest saab palju energiat terveks päevaks. Võrreldes kaunviljadega on neis kõrge kasulike rasvade sisaldus. Mõned parimad taimse valgu allikad nende hulgas on:

- Kanepiseemned: 5g valke ühel kuhjaga supilusikal

- Linaseemned: 3g valke ühel kuhjaga supilusikal

- Mandlid: 3g valke kuues mandlis

- Kõrvitsaseemned: 4g valke supilusika kohta

- Pistaatsia pähklid: 1g valke kümnes pähklis

- Kreeka pähklid: 3g valke kümnes pähklis

- Brasiilia pähklid: 4g valke kuues Brasiilia pähklis

Samuti võivad olla pähklivõid suurepäraseks valguallikaks, aga neil tuleb jälgida, et nad oleksid tehtud 100% pähklitest ja et ei oleks lisatud mingeid õlisid, suhkruid ja soolasid. 

Loe pikemalt linaseemnete, mandlite või kõrvitsaseemnete kohta klõpsates neil. 

4. Chia seemned

Üks supilusikatäis Chia seemneid sisaldab kuskil 2g taimseid valke. Chia seemneid saab kasutada hommikusöögi tegemiseks, neid saab valada salatite ja suppide peale või teha neist proteiinirikas magustoit. Samuti toimivad chia seemned hea alternatiivina munale roogades, sest neil on vett imav omadus. 

Loe chia seemnete kohta huvi korral juba pikemalt SIIT

5. Tatar

Tatar on taas üks pseudoteravili, milles on kõrge valgu- ning kiudainetesisaldus - 100g valmis tatras on 5g valke ning samuti on tatar gluteenivaba. Tatar on muutumas aina populaarsemaks ja sellest tehakse juba pastasid, jahu, hommikuhelbeid jne. 

6. Kaer

Kaer on kompleksete süsivesikute allikas, mis täidab pikaks ajaks kõhu ning milles on lausa 10g valke 100g toote kohta. 

kaerahelbed linal

Foto: pixabay

7. Pruun ja metsik riis

Tavaliselt kasulike süsivesikute pärast tarbitud pruun ja metsik riik, on samamoodi suurepärasteks taimsete valkude allikateks. Neis on umbes 4g proteiini 100g kohta. Samuti on riisides korralikult kiudaineid. 

8. Mõned vähem-tuntumad teraviljad

- Speltanisu: 5g valke 100g kohta

- Lembehein: 4g valke 100g kohta

- Amarant: 4g valke 100g kohta

- Sorgo: 8g valke 100g kohta

Loe juba pikemalt amarandi kohta SIIT.

9. Erinevad köögiviljad

Peamiselt rohelist värvi köögiviljad on samuti lisaks kõrgele vitamiinide sisaldusele heaks valguallikaks.

- Spargel: 2g valke kuue võrse kohta

- Avokaado: 1g valke pooles avokaados

- Brokkoli: 3g valke 80g valmis brokkolis

- Brüsseli kapsas (rooskapsas): 2g valke 80g võrsete kohta

- Lillkapsas: 1,5g valke 80g kohta

- Lehtkapsas ja spinat: 2g valke 80g kohta

brokkoli kulbis

Foto: pixabay

Allikad: bbcgoodfood.com 

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Taimsed valguallikad leiad müügilt SIIT

 

Kommentaarid