Ei leidnud sobivaid tulemusi. Proovi otsida üldisema märksõna järgi.

Kuidas vähendada toidu raiskamist?

by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 10.05.2021

Kuidas vähendada toidu raiskamist?

Inimestele meeldib toit ning toiduga kokkamine, aga sellega võib kaasneda ka kahjuks toidu mõttetu raiskamine. Eestis läheb ära viskamisele kuskil 50 000 tonni toitu aastas ning ühes peres jäetakse keskmiselt tarbimata 50kg toitu - see teeb iga-aastaselt mitusada prügikasti visatud eurot. 

Õnneks on olemas palju nippe ning võimalusi, kuidas enda toidu raiskamist vähendada. Tõime välja neist 9 tükki. 

1. Säilita toitu õigesti

See on üks olulisemaid ja ilmselgemaid samme toidu riknemise vähendamiseks. Külmkapis on igal riiulil pisut erinev temperatuur, mis tähendab, et mingisugused riiulid on pigem sobilikud ühele kaubale kui teisele. Samamoodi ei sobi osadele toiduainetele üldse külmkapis olemine. Söögikraami parem säilitamine aitab hoida selle pikemalt kasutuskõlblikuna.

- Pähkleid ja seemneid hoia külmikus.

- Pähkli- ja seemnejahud hoia ka külmikus. 

- Tera- ja kaunvilju säilita suletavates puhastes nõudes. 

- Lihatooted pane madalaimale riiulile külmikus, et igaks juhuks vältida nende mahlade tilkumist teistele toodetele. 

- Külmuta liigne kodutehtud pähklipiim, et vältida selle riknemist. 

- Mune ladusta tavalistel külmkapiriiulitel, mitte ukse sees. 

Foto: pixabay

2. Organiseeri enda külmikut ning sahvrit. 

Kontrolli regulaarselt, mis toiduaineid su külmikus või sahvris leidub. Nii saad teada, mis vajaks kiirelt ära kasutamist ning mis toiduaineid ei olegi vaja poest tegelikult juurde osta. Samuti puhasta vahet ja vahel enda külmikut, et vabaneda tolmust ja mustusest, mis sinna ajapikku on kogunenud. 

Tõsta vanemad toiduained riiulitel ettepoole, et mitte unustada nende tarbimist. Toiduained on soovitatav ladustada läbipaistvatesse karpitesse, et näha, mis neis sees on. Ja kui sa soovid eriti organiseeritud olla, võid üles kirjutada, mis sul täpselt külmikus ja sahvris on. 

Foto: depositphotos

3. Plaani ette, mida sa poest ostad.

Kui palju kordi on meist igaüks poest kaasa toonud midagi täiesti ebavajalikku, mis hiljem lihtsalt prügikasti visatakse?

Mõttetute ostude vältimiseks proovi plaanida ette toidukordi - alustuseks päeva, aga hiljem juba nädala kaupa. Seejärel võta poodi minnes vajalike toiduainete sedel kaasa - selline tegutsemine aitab sul vältida suvaliste riiulite vahel kõndimist, vähendab poes olemise aega ning loomulikult emotsiooni oste. 

4. Osta ainult vajalikku kaupa. 

Näiteks, kui tomatid on suurepärase allahindlusega, kas on neid mõtet kohe ostma minna? Samas äkki on neist võimalik teha midagi, mida saab hiljem pikalt säilitada. Hulgiostmine on ainult siis mõttekas, kui sa suudad enne toiduaine roiskumist kõik ära tarbida. 

5. Mõista “Parim enne” ja “Kõlblik kuni” vahet. 

Suurem osa toite on “Parim enne” märgistusega, mis tähendab, et toit on ka peale antud kuupäeva söögikõlbulik, lihtsalt ta ei pruugi olla enam nii kvaliteetne või maitsev. “Kõlblik kuni” märgistus näitab seda kuupäeva peale mida hakkavad toidus paljunema kahjulikud bakterid, mis võivad olla organismile kahjulikud - neid toite ei soovitata ja vahel ei tohigi peale märgitud kuupäeva süüa. 

Paar päeva liiga vana sai/leib või mõni muu toit on tavaliselt täiesti ok. Üks võimalus on alati vana toitu praadida, sest see protsess kõrvaldab tugeva kuumuse käes kõik võimalikud kahjurid ning samas muudab ka vana toidu märksa maitsvamaks. 

Foto: depositphotos

6. Ole toidujääkidega loominguline. 

Kasuta jäägid osavalt ära mõnes teises toidus või lihtsalt pane kuhulegi kokku, soojenda üles ning söö ära. Ja alati on võimalik ka osad ülejäägid külmutada ning süüa neid kunagi tulevikus. 

7. Uuri, kuidas ära kasutada kõik toiduaine osad. 

USA-s kutsutakse seda “juurest-tüveni” või “sabast-ninani” söömisstiiliks. Paljudes kultuurides süüakse ära kõik mõne köögivilja osad, mida meie oleme harjunud ära viskama, sest arvame, et nendega ei ole midagi peale hakata. See on väga efektiivne viis väiksemaks toidu raiskamiseks, kui sa suudad kõik osad toiduaine juures ära kasutada. 

8. Ära koori puu- ja juurvilju. 

Paljusid puu- ja juurvilju ei ole vaja tegelikult üldse koorida. Selline teguviis aitab ka vähendada toidu raiskamist. Soovitame osta koorega söömiseks mahedat värsket toitu, sest siis ei pea muretsema kemikaalide pärast. 

Foto: depositphotos

9. Uuri, mida pakutakse poes “Parim enne” riiulitel.

Suuremal osal poekettidel on olemas mingisugused poeosakesed või näiteks käru, mis on täis “Parim enne” kuupäeva ületanud tooteid. Neid toiduaineid müüakse tavaliselt ära väga suure allahindlusega ja vahel leiab sealt päris korralikku kaupa - viska mõnikord pilk peale. 

Toidu ära viskamist vähendab ka mahetoidu tihedam tarbimine, kuivõrd mahetoitu kasvatatakse palju väiksemates kogustes kui tavatoitu, mis tähendab, et lõpuks jääb vähem toitu riknema. Loe meie põhjalikku mahetoidu ülevaadet juba artiklist

"Kõik, mida sa mahetoidu kohta teadma pead".

Allikad: tarbija24.postimees.ee, culinarynutrition.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.