+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Uus haruldane toode - mahejõhvikad roosuhkruga

21.12.2019 / 0 kommentaari
Uus haruldane toode - mahejõhvikad roosuhkruga

 (4 minuti lugemine)

armastusest.ee on müügil 250g-, 500- ja 1000-grammistes pakkides haruldased mahejõhvikad roosuhkruga. 

 

Jõhvikad on pärit Põhja-Ameerikast, tänapäeval kasvatatakse neid veel Tšiilis ning Kanadas kokku umbes 58000 aakrise pinna peal. 

Jõhvikad on üldjuhul väikesed kõvad punakas-roosakad marjakesed, millel on neile omane hapu maitse. 

Päris palju inimesi peab jõhvikaid supertoiduks nende uskumatult kõrge antioksütantide ja vitamiinide sisalduse tõttu. Mahejõhvikaid kasutatakse mahla kui ka nt kastme valmistamiseks. Eriti populaarsed on jõhvikad USA-s tänupühade söögilaual. 

 

Miks on mahejõhvikad haruldased? 

Mahejõhvikaid kasvatatakse maailmas väga vähe. 

1. Nende kasvuperiood on naturaalselt väga pikk. Neil läheb aega kaks kasvuhooaega, et nad hakkaksid marju kandma. 

2. Jõhvikad kasvavad soistel aladel. Erinevatel haigusetekitajatel, umbrohul ja kahjulikel putukatel on soos elamiseks ideaalsed tingimused ning seetõttu on neid seal palju. Tavaline jõhvikakasvataja hoiab neid erinevate kemikaalidega eemal, aga mahekasvatajal on selle jaoks märksa piiratumad vahendid. 

Kevadel ujutatakse mahejõhvika põllud üle, et vabaneda võimalikult paljudest kahjuritest. Samuti kasutavad mahekasvatajaid igasuguseid kavalaid taktikaid, et segada kahjurite paaritumist. 

Umbrohu kõrvaldamine on mahejõhvika põldudelt on veelgi keerulisem teema. Mahetalunikke aitavad umbrohuga võitlemisel tuli ja äädikas, aga kasvuperioodil peavad nad siiski vähemalt korra nädalas käima käega põldudelt umbrohtu kitkumas. Kahjuks ei ole jõhvikas just väga võimekas taim, et ta suudaks tihedas konkurentsis umbrohtudega püsima jääda.

3. Väga vähe infot on jõhvikate mahedal viisil kasvatamise kohta. Ühel abielupaaril läks aega 3 aastat, et kasvatada valmis vaid kümnel aakril jõhvikaid. 

 

Miks on jõhvikad kasulikud?

1. Nad vähendavad südame- ja veresoonkonna haiguse riski.

Polüfenoolid, mis mahejõhvikate sisalduvad, aitavad ennetada südamehaiguse riski. 2019. aastal tehtud uurimistöö näitab, et jõhvikate lisamine enda toidukorda vähendab ka mitut veresoonkonnahaiguse risikifaktorit. Samuti leiti selles uurimistöös seos kehamassiindeksi langusega. 

2. Vähi ennetamine ja protsessi aeglustamine. 

Teadustöö, mis käsitles 34 uurimistöö andmeid leidis, et jõhvikates peitub mitu head omadust vähi ennetamiseks - jõhvikate söömine aitab tappa vähirakke, aeglustada vähirakkude levimisprotsessi ja takistab põletiku teket. Uurimistöö näitas, et mahedate jõhvikate söömine takistab ka muude protsesside teket, mis võivad kaasa aidata vähi tekkele. Samas on loomulikult veel uurimistöid selle teema kohta tehtud üpris vähe, aga need annavad lootust, et tulevikus on mugavamaid viise keeruliste haiguste ennetamiseks. 

3. Hoiavad suutervist. 

Jõhvikate söömine aitab kõrvaldada kahjulike hapete kogust sinus suus - nad ei lase kinnituda kahjulikel bakteritel sinu hammastele ning seega takistavad hambakivi tekkimist ja igemeprobleeme. 

4. Aitavad säilitada kõhus tervislikku mikrofloorat. 

Kui inimene sööb palju loomset toitu, siis jõhvikad aitavad tunduvalt kiirendada ainevahetust ning tagavad tervisliku mikrofloora. 

5. Ennetavad urineerimishäireid. 

Jõhvikamahla ja jõhvika marjade tarbimine aitab ennetada urineerimisega seotud probleeme. Näites Põhja-Ameerikas soovitatakse inimestele, kellel on urineeimisprobleemid, tarbida jõhvikaid. Mahedates jõhvikates sisaldub suurtes kogustes antioksüdanti nimega proantotsüanidiinid, mis takistab bakteerial kuseteede seintele kinnituda. Samas on leitud, et jõhvikamahlal ei ole selliseid omadusi, mis takistaks bakteeria kinnitumist. 

 

Mida mahejõhvikad sisaldavad

Kuivatatud jõhvikad sisaldavad suurtes kogustes C-, E- ja A-vitamiini. Samuti on neis kõrge kiudainete- ja kaaliumisisaldus. 

Jõhvikates on väga madal rasvasisaldus ning samuti on nad väga madala kalorsusega. Arvestataval määral sisaldavad mahejõhvikad veel kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vitamiin K-d ja erinevaid B-vitamiine. 

 

Mahejõhvikate kasutamine

 

Mahejõhvikaid saab osta kuivatatuna, külmutatuna ja purgis. Armastusest Inspireerituna poes on nad müügil kuivatatuna. Jõhvikad sobivad hästi erinevatesse toitudesse hapukuse lisamiseks:

1) Kodusesse pähklisegusse - lisa soolamata pähklid, seemned ja hapukuseks mahejõhvikad

2) Lisa jõhvikad enda hommiku pudrule või täistera müslile. 

3) Lisa mahejõhvikaid muffinitesse või küpsisetainasse. 

4) Lisa jõhvikaid salatisse, tavaliselt lisatakse porgandisalatisse, aga sobivad ka mujale. 

5) Lisa jõhvikaid küpsetistesse - kas sa oled kunagi teinud jõhvikatega leiba?

6) Tee jõhvikatest moosi või kastet. 

 

Kes ei tohiks jõhvikaid kohe suurtes kogustes tarbida?

 

Inimesed, kes kasutavad verd vedeldavaid ravimeid. Kuigi sellel kohta on vähe infot, võivad jõhvikad suurendada vere vedeldamisprotsessi. 

Inimesed, kellel on esinenud neerukivisid. 

 

Tule külasta Armastusest Inspireerituna mahepoodi, Jalaka 83, Tartu. 

 

Allikad:

 

https://civileats.com/2015/11/23/why-are-organic-cranberries-so-hard-to-find-thanksgiving/

 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/269142.php#nutrition

 

https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries#2




 

 

 

 

Kommentaarid