+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Valge kakaouba - mis see veel on?

18.11.2019
Valge kakaouba - mis see veel on?

 

Meil on ääretult suur rõõm pakkuda esmakordselt Eestis jae-ja hulgiklientidele valgeid kakaoube. Leiad need SIIT 

Meile teadaolevalt ei ole valge kakaouba varem Eestis müügil olnud ning kuna valgete ubadega kakaopuud avastati Peruus 2007 (Criollo) ja Ecuadoris 2008 (Nacional), siis on ka maailma mastaabis tegemist üsna uue tootega. 

Päritolu

Valge Criollo kakao kasvab Peruu põhjaosas, Piura regioonis, mis on vaid umbes 4 kraadi ekvaatorist lõuna pool. Valge Criollo kasvutingimused erinevad oluliselt oma liigikaaslasest: kasvukoht on merepinnast kõrgemal ning enamuse aastast on ilm väga kuiv: sadu on loota vaid jaanuarist-märtsini. Arvatakse, et sort arenes välja ise sadade aastate jooksul, sest sellest lihtsalt ei teatud midagi. Kakaosorti uurinud teadlased on seda meelt, et valge Criollo ehk Piura Blanco, nagu teda kutsutakse, ongi iidne kohalik sort, kuid ainult “albiinoversioon” oli see, mis aja-ja inimtegevusele vastu pidas.

Alles hiljuti on ubade kvaliteet leidnud tunnustust, varasemalt viidati valgetele ubadele ka kui “albiinodele” või defektiga ubadele. Neid müüdi ainult kohalikel turgudel kakaopulbri ja –või tegemiseks. See, et sellest on saanud eraldi sort, mida tuntakse ka Peruu portselan-kakao nime all, on ainult tänu sellele, et muutused toimusid sajandite jooksul inimese sekkumata.

Valge Criollo on piirkonnale ainuomane. Sort taasavastati juhuslikult 2007. aastal Peruus Piura jõe orust, mida oli laastanud põud ning metsade raiumine võimendas seda veelgi. Juhusliku leiu järel on jõe orgu istutatud sadu kakaopuid ning paljud kohalikud on vahetanud riisikasvatuse kakao kasvatamise vastu.

Toote kirjeldus

Kui valge Criollo vili avada, on sees valge viljaliha, milles seemned ehk kakaooad. Ka need on värskena valged ja fermenteerimata lõhnavad nagu segu tsitrusest, meest ja pähklist. Pärast korjamist jäetakse kakaooad madalal kuumusel (antud juhul puuvannides banaanilehtede all 5-6 päeva) käärima, ja selle käigus muutavad nad helepruuniks, kuid neile jääb kergelt kollakas värvus.

Kui Criollo sort on juba iseenesest tuntud rikkaliku kakaovõi sisalduse poolest, siis valgete ubadega sordil on võid enamasti 50-60%. Ka kakaoubades olev kakaomass on helepruun, mis tähendab, et kuumtöötlemisel eraldatav kakaopasta ja pulber jäävad samuti veidi heledamad kui tavalisel Criollol. 

Maitse on intensiivne, püsiv, kuid selles puudub kakaooale omane mõrusus. Võrreldes pruuni Criolloga on alguses maitse intensiivsem, kuid järelmaitse meeldivam. Pruuni Criollo puhul on vastupidi - maitse avaldub tugevamini just oa krõbistamise lõppfaasis. 

Tegemist on suurepärase toormaterjaliga šokolaadi valmistamiseks ning sellest on aru saanud šokolaadimeistrid Peruus ja ka Šveitsis. 100% valgetest ubadest tehtud šokolaad on tõeline luksuskaup, enamasti segatakse seda tumeda Criolloga. Sageli kasutatakse neid koos teiste Criollo toodetega, et luua unikaalseid maitseid.

Tootmine

Valge Criollo oad on hoolikalt valitud, kakaooad sorteeritakse käsitsi, mis tähendab, et raisku läheb vähem kui 2 protsenti ubadest. 

Kasulikud omadused

Võrreldes tavalise Criolloga, on neis vähem antotsüaane, mis tähendab, et mõrusus on väiksem.

Esmased uuringud valgetes kakaoubade koostise kohta teatavad, et neis on märkimisväärselt antioksüdante, magneesiumi, kroomi ja C-vitamiini. Seega on sellel kõik kakao kasulikud omadused, sh aitab kroom võidelda pideva magusanäljaga, magneesium aga üle saada väsimusest ja lihasvaludest. 

Kasutamine

Valgeid kakaoube võid süüa snäkina, aga neile võid lisada ka õli ja vürtse, neid röstida, kaunistada nendega küpsetisi. Ja muidugi võid neist teha šokolaadi, kasutada trühvlite jt magustoitude valmistamisel.

Aitäh teadlike otsuste eest! 

Criollo kakaotooted on teadlikule šokolaadisõbrale. Kellelegi, kes hoolib, millest ja kuidas šokolaad on valmistatud ning oskab nautida maitset, mis erineb laiatarbe šokolaadist nagu öö ja päev. Üha rohkem on teadlikke tarbijaid, kes eelistavad 100% kakaosisaldusega šokolaadi või kvaliteetset kakaotoodangut, olgu tegemist kakaovõi -, -ubade, -pasta või -pulbriga.

Peruu Criollo on jätkuvalt kvaliteedimärk ning seda nii Ladina-Ameerika kui ka Šveitsi ja Prantsuse tipprestoranidele ning šokolateriidele, kes ostavad oma tooraine just sellest piirkonnast: Pierre Marcolini, Pierrick Chouard, Jean Paul Hevin, Philippe Bernachon ja  Stéphane Bonnat, nagu ka šokolaaditootjad Theo Chocolate, Valrhona, Original Beans ja Willie’s Cacao.

 

Allikad: 

www.bbc.com

eatwineblog.com

cacaotales.com

www.nytimes.com/

onthecocoatrail.com

originalbeans.com