+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Vürtside kuninganna kardemon

03.03.2020 / 0 kommentaari
Vürtside kuninganna kardemon

Armastusest Inspireerituna e-poes on mahe kardemon müügil 80-grammises pakendis. Kardemon on tuntud oma erilise maitse ning omaduste poolest, mis teevad igast roast midagi täiesti maagilist. Osta endale kvaliteetset kardemoni SIIT.

kardemoni kaunad

Foto: pixabay

Kardemon on tugev ja aromaatne vürts. Selle kergelt tsitruseline ja samas mündine olemus sobib hästi kokku kaneeli, muskaatpähkli, vürtspipra, ingveri, nelgi ja teiste aromaatsete maitseainetega. Seega on kardemoni sobilik lisada roogadesse, kus on need toiduained esindatud. Mustal kardemonil on suitsusem ja mentooli maitset viskav maik. Samuti täiendab kardemon sidruni, apelsini, greibi jt tsitruseliste maitset. 

Kardemoni kutsutakse vürtside kuningannaks, kuna tegemist on kalliduselt kolmanda vürtsiga safrani ja vanilje järel. Vürtsi päritolumaadeks peetakse Indiat, Bangladeshi, Bhutani ja Indoneesiat. Tänapäeval on kardemoni suurim eksportija maailmas Guatemala. Kardemoni maitse- ja raviomadused on tugevamad mahedalt kasvanud taimedel, mida pole kasvamise ega kuivatamise-jahvatamise ajal kunstlike kemikaalidega töödeldud. 

Kardemonil on kaks tuntumat alaliiki: ladinakeelse nimetuse Elettaria alt leiab rohelise kardemoni, aga Amomum’iks nimetatakse musta kardemoni. Rohelist kardemoni leiab enam Põhjamaade ja Lähis-Ida riikide toitudest. India ja Aasia retseptides kasutatakse mõlemat kardemoni. Rohelist kardemoni tuntakse kui õiget kardemoni ning seda leiab müügilt tavalistes supermarketites. Rohelist vürtsi on sobilik panna magusatesse roogadesse ning musta kardemoni hõrkudesse roogadesse. 

Nõudlus kardemoni järele kasvas hüppeliselt 19. sajandi alguses, sest seda hakati Hiinas rohkem tarbima. USAsse jõudis kardemon sakslastest kohviärimeestega veidi enne I maailmasõda.

Foto: depositphotos

Kardemon täiendab teiste toiduainete maitseid 

Kardemon aitab sul võimendada roa komponentide nii-öelda oma maitset, täiendades seda veel omakorda mõnusa vürtsikusega. 

Üldtuntud on kardemoni lisamine küpsetistele: küpsised, piparkoogid, leivad jms. Samuti on levinud kardemoni lisamine kuumadele jookidele, näiteks kohvile, teele, hõõgveinile või glögile.

Veel pannakse kardemoni riisitoitudesse, eriti hästi sobib vürts kokku basmati riisiga. Rootsi on tarvitatakse kardemoni väga palju - seal käib see nii õuna-, kõrvitsakoogi, banaanileiva, hamburgerite ja lihatoitude sisse.  

Skandinaavialik kardemoni tainas (kardemonisaiad)

Vaja läheb?

- 2,5 tassitäit piima

- 1,5 tassitäit sulatatud võid

- 1 tassitäis suhkrut

- 1 tl soola

- 2 tl kardemoni

- 4,5 tl pärmi

- 8-9 tassitäit jahu

Kuidas teha? Kuumuta piim keemispunktini ning kui mullid hakavad piima pinnale tekkima lõpeta kuumutamine. Sega hulka või, suhkur, sool ja kardemon ning lase segul jahtuda (segu peab siiski säilitama mingisuguse soojuse). Lisa seejärel hulka pärm ja lase seista 10 minutit. Liisa poole tassi kaupa segule hulka jahu. Järgmisena kata tainas rätikuga ja lase vähemalt tund aega tõusta. Seejärel tõsta tainas kausist välja ning sõtku jahusel pinnal kuni tainas on ühtlane ja läikiv. Tee tainas kaheks ning vormi neist näiteks kaneelisaiakese kujulised küpsetised. Ongi valmis!

Foto: depositphotos

Kardemon aitab halva hingeõhu vastu ning parandab õppimisvõimet

Kardemonis on rohkelt kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit. Märkimisväärses koguses leidub selles ka rauda, seleeni, tsinki ja mangaani, samuti kiudaineid ja rasvhappeid.

Vürtsi regulaarne tarvitamine parandab õppimisvõimet ja mälu ning vähenevad stressist tingitud käitumishäired. Ajurveeda ja hiina meditsiinist leiab soovituse kardemoniga kurku kuristada, kui kurk on valus või on tarvis tõsta immuunsust, et viirustega võidelda. Kardemon on hiina meditsiinis ka tuntud abivahend erinevate kõhuhädade puhul.

Päevas soovitatakse tarbida 1,5g kardmoni - kruusi keedetud vee kohta on paras lisada 1 tl kardemonipulbrit. Tee peaks tõmbuma seejärel 10-15 min.

Kosmeetika tööstuses kasutatakse kardemoni seepides, kreemides ja parfüümides.

1. Vererõhku alandav toime. 

Kardemonis olevad antioksüdandid võivad kaasa aidata liiga kõrge vererõhu alandamisele. Ühes uuringus anti 20-le äsja kõrge vererõhu diagnoosi saanud patsiendile 3 grammi kardemoni päevas - 12 nädalat hiljem olid nende kõigi vererõhu näitajad normaliseerunud ning antioksüdantide sisaldus veres uuringu lõpuks 90% kasvanud. 

2. Seedeprobleemide vastane toime. 

Kõhuhädade raviks on kardemoni kasutatud tõesti aastatuhandeid. Koos teiste vürtsidega on see leevendanud nii seedeprobleeme, iiveldust kui ka oksendamist. Laboriuuringutes on kinnitust leidnud, et kardemon koos kurkumiga võib olla efektiivne soolte haavandite ravis, vähendades nende taasteket mitu korda. 

3. Efektiivne suuõõneprobleemide vastu. 

Ammust aega on kardemoni kasutatud nii halva hingeõhu kui ka suuõõne tervise eest hoolitsemisel. Mõningates kultuurides peetakse täiesti tavapäraseks, et pärast söögikorda süüakse ära terve kardemoni kaun. Kardemoni kasutavad oma toodangus ka mõned suured nätsutootjaid, kuna sellel on võime võidelda suuõõne bakteritega. Mõningates uuringutes tuli välja, et süljes olevaid baktereid vähendas kardemon suisa 54%.

4. Värskendab hingamisteid.  

Kardemoni kasutatakse aroomiteraapias, kuna on leitud, et selle sisse hingamine parandab õhuvoolu kopsudesse ning hapniku jõudmist treeningu ajal lihastesse. Näiteks tehti katse, kus üks rühm hingas minuti jooksul enne treeningut kardemoni aroomi ning nende organismi hapnikuga varustatus 15 minutilise aeroobse treeningu ajal oli märkimisväärselt parem. 

Kardemon on tavaliselt ohutu

Kardemoni tarvitamine on enamikule inimestest ohutu. Ettevaatlikud peaksid olema lapseootel naised, kui nad tarvitavad kardemoni suurtes kogustes, kuna see võib tõsta enneaegse sünnituse riski. Samas väikeses koguses tarvitades on kardemon leevendanud rasedusaegset iiveldust.

Allikad: www.spicely.com, www.healthline.com, www.organicfacts.net, www.thespruceeats.com, www.webmd.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvustus.

 Sind võib ka huvitada järgmine blogipostitus kurkumi kohta või ingveri teemal.

Kommentaarid