+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Blogi

NB! Tartu kauplus-ladu on 7. detsembril suletud!

06.12.2018
NB! Tartu kauplus-ladu on 7. detsembril suletud!

Head mahetoidu sõbrad! 

Oleme 7. detsembril pealinnas teadmisi täiendamas, mistõttu on Tartus, Jalaka tn 83 asuv kauplus-ladu sel päeval suletud. 

Nagu ikka, saate oma ostud sooritada kiiresti ja mugavalt asukohast ja kellaajast sõltumata meie e-poest. Kasutajakonto loomine ega sisse logimine pole vajalik, kuid kliendisoodustuse saamiseks soovitame seda siiski teha. 

Kaunist jõuluaja jätku! 

Armastusest.ee pere 

Goji mari juhib edetabelit

30.11.2018
Goji mari juhib edetabelit

Meie e-poe tootevalikus on goji-marjad kolmes eri suuruses pakendis.

Hiinas öeldakse, et kui süüa iga päev peotäis goji marju, püsid terve päeva õnnelikuna. Nende mõju pidavat ajapikku kuhjuma ja lõpuks ei lahku naeratus kunagi su näolt.

Kas goji marjade söömine just õnnelikuks teeb, me lubada ei saa, sest eestlased peavad igaühe õnne sepaks teda ennast, kuid idamaade tarkus võib abiks olla küll ja ka gojid marjaks ära kuluda. ;)

 Nii goji marjad kui ka ženšenn on Hiinas sajandeid hinnatud loodusravi vahendid. Hiinlased usuvadki, et kui kumbagi neist pikka aega kasutada, pikendab see märgatavalt inimese eluiga. Ženšenni peetakse pidevalt kasutamise jaoks liiga tugevatoimeliseks ja suured kogused ei pruugi sobida kõrge vererõhu või südamehaigustega inimestele. Goji marjad on palju pehmetoimelisemad ja neil ei teata ka pideval tarvitamisel olevat mingeid kahjulikke omadusi. Hariliku taralõnga viljad on juba iidsest ajast olnud olulised ka taoistlikes tervisetavandites. Kuigi harilik taralõng on üsna levinud taim, peavad taoistid just seda taime lausa transtsendentaalseks.

Kasulikud omadused

Goji marjade beetakaroteeni sisaldus on suurim kõigist toiduainetest maailmas. Inimese maksaensüümide toimel muudetakse beetakaroteen A-vitamiiniks. Goji marjades on rikkalikult C-vitamiini ning märkimisväärses koguses vitamiini B1, B2, B6 ja E-vitamiini. C-vitamiini peetakse väga tähtsaks rõõmsa meeleolu jaoks.

Goji marjad sisaldavad 18 erinevat aminohapet, millest 8 on inimorganismile väga olulised (nt isoleukiin ja trüptofaan). Leukiini inimorganism ei suuda ise toota, seega saame seda ainult toiduga. Leukiin on nt rinnapiima oluline koostisosa ja tähtis ka immuunsüsteemi toetajana.

Goji marjades on rikkalikult mikroelemente – 21, põhiliste hulgas on tsink, raud, vask, kaltsium, germaanium, seleen ja fosfor. 100 g küpseid marju sisaldab u 7–11 mg rauda.

Hiina goji marjad pakuvad väga väärtuslikke toitaineid lastele alates varastest kasvuaastatest kuni täiskasvanuks saamiseni. Korralik toitumine on laste kasvavale organismile eriti tähtis, esmajoones naftatoodetest tuleneva saaste ja mürkainete koormava mõjuga võitlemisel.

Kas eelistada suuremaid või väiksemaid marju?

Ühe Hiina tootjaga vesteldes selgus, et paljud hiinlased eelistavad väiksemaid marju, sest seal on vitamiinide kontsentratsioon kõrgem. Suuremates marjades on lihtsalt rohkem vett. Hiinlased tarbivad neid marju ise väga palju, sest ühe nende legendi kohaselt aitab peotäis marju päevas püsida rõõmsa ja õnnelikuna. Samas suuremad marjad on tõepoolest niisama söömiseks palju mõnusamad.

Meie klientide hulgas on samuti mõlemaid. On neid, kes tahavadki väiksemaid, et neid pulbriks jahvatada ja seda lisada laste toitudele, toortoitudele vms. Isegi näomaske tehakse nendest. On neid, kes tahavad suuremaid, et kasutada kuskil kaunistusena või niisama süüa. On neid, kes teevad teed ja sellisel juhul pole vahet, milliseid marju kuuma vette panna.

Kasutamine idamaises meditsiinis

Goji marjade regulaarne kasutamine tagab idamaiste teadmiste järgi pika, tegusa ja õnneliku elu. See aitab hoida immuunsüsteemi tervist (sh spetsiifilist ja mittespetsiifilist immuunvastust), toetab silma ja kõrva funktsioone, maksa talitlust, hoida normaalset vererõhku, kolesterooli ja veresuhkru taset, annab juurde elujõudu, täiendab luuüdi, tugevdab luid ja kõõluseid ning aitab kaasa rasvkude vähendavatele ning lihaseid kasvatavatele tegevustele. Goji marjad sisaldavad polüsahhariide, mille immuunsüsteemi tugevdav mõju on leidnud kindlat tõestust. Sama polüsahhariid on osutunud ka aineks, mis ergutab hüpofüüsis inimese kasvuhormooni kui meie sisemise võimsa vananemisvastase hormooni eritumist.

Lapseootel emad kasutavad sageli Lyciumi esimese kolme raseduskuu jooksul hommikuste iiveldushoogude ennetamiseks.

Marjad võivad pideval tarvitamisel märgatavalt alandada veresuhkru taset ja parandada süsivesikute taluvust. Seda kasutatakse laialdaselt ka diabeedi ravis ning kliinilistes uuringutes on kinnitatud, et see alandab kolesteroolitaset.

Hiinas tehtud uuring näitas, et goji marjad toetavad hematopoeetilist talitlust ja sobivad raviks luuüdi puudulikkuse korral.

Vanas Hiinas olid goji marjad väga populaarsed nägemist parandavate omaduste tõttu. Goji marjade mõju nägemisele on kontrollitud ka katseliselt. Viidatud katses osales 27 inimest, kellel paranes märgatavalt silmade kohanemine pimedas ning tõusis A-vitamiini ja karoteeni sisaldus vereseerumis (nägemisteravuse näitajad). Paranes ka hämaras nägemine.

Goji marjad on tugevad antioksüdandid. Marjad hoiavad normaalset rakkude kasvu ning soodustavad DNA taastumist. Goji marjad võimaldavad tõsta immunoglobuliin A taset (immuunfunktsiooni näitaja) ja kuna immunoglobuliin A taseme langus on üks vananemise tunnustest, viitab selle taseme tõus sellele, et goji marjad võivad aidata rikutud DNA-ahelatel end parandada ja kudede degeneratsiooni tõrjuda.

Jaapani ja hiina teadlased on kinnitanud, et goji marjad ja ka hariliku taralõnga leheekstrakt võib in vitro hävitada mitmeid erinevaid vähirakke. Tehtud on ka paljulubavaid inimkatseid ja in vivo uuringuid. Goji marjad sisaldavad germaaniumi ja muid aineid, mis näivad suutvat alla suruda või tõkestada vähirakkude DNA sünteesi, häirides rakkude jagunemisvõimet ja seega pidurdades vähirakkude paljunemist.

 

Valge mooruspuu - 60 kalorit 140 grammi marjade kohta

30.11.2018
Valge mooruspuu  - 60 kalorit 140 grammi marjade kohta


Morus alba

Valge mooruspuu kodumaa on Hiina. Kokku on olemas mooruspuid 24 liiki, kuid kõige sagedamini kasvatatakse valgeid, musti ja punaseid mooruspuid. Hiina rahvameditsiin kasutab ka mooruspuu koort, lehti ja teisi osi.
Värske mooruspuu mari koosneb 88% veest ja 140 grammi marju sisaldab vaid 60 kalorit. Sarnaselt viinamarjadele, millest kuivatades saavad rosinad, kasutatakse ka mooruspuu vilju sageli kuivatatuna. Siis on neis 70% ulatuses süsivesikuid, 14% kiudaineid, 13% proteiini ja 3% rasva.
Valgete mooruspuu viljade maitse on magus, kuid mitte läila. Rosinatest veidi tihkemad, kuid siiski pehmed.


Kasutamine toidus
Kuivatatud valged mooruspuu viljad sobivad süüa vahepalana, panna pudrule või müslisse, teha neist teed või lisada neid küpsetistele nt koogid, leib, küpsised. 

 

Kasutamine hiina rahvameditsiinis

 

Kuigi valgel moorusuul kasutatakse enamasti rahvameditsiinis lehti, on ka marjad söödavad. Häid tulemusi on need andnud diabeedi, vererõhu ja kolesterooli kontrolli all hoidmisel, leevendanud külmetuse, liigese-ja lihasvalusid, kõhukinnisust, pearinglust, tinnitust, enneaegset juuste hallinemist ning juuste kadu. Tulemusi on see andnud ka pärmseene kontrolli alla saamisel. Kuna ükski mari, taim, juur ega koor pole iseseisvana imerohi, ilmnevad valge mooruspuu viljade kasulikud omadused paremini kombineerituna tervisliku ja tasakaalustatud toitumisel ning füüsilise aktiivsuse normikohasena hoidmisel. 

 

USA meditsiiniuuringutes on selgunud, et valgetes mooruspuu viljades on ka ühendeid, mis aitavad enneteda mõningaid vähiliike, aeglustada vananemist ning tagada silmade tervist.
Teised ühendid aga toimivad sarnaselt ravimitega, mida kasutatase 2. tüüpi
diabeedi kontrolli all hoidmiseks. See tähendab, et nad aeglustavad organismil suhkrute omastamist verre ja veresuhkru tase püsib soovitud vahemikus paremini.

 

Kiudained aitavad tagasa normaalset seedeprotsessi vähendades kõhukinnisust, gaase ja soolte krampe. Raud aga on kasulik uute punaste vereliblede taastootmisel, mis omakorda vastutavad hapniku viimise eest organismi eri osadesse.
Valgetes mooruspuu viljades on rauda ja K vitamiini, kaaliumi, fosforit ja kaltsiumi,
märkimisväärselt on seal ka kiudaineid ning rohkelt mikroelemente. Neis olevad C ja A vitamiin, samuti antioksüdandid, aitavad keha kaitsa kahjulike keskkonnamõjude eest ning tervendada juba kahjustada saanud rakke.
K-vitamiin koos kaltsiumi, raua, fosfori ja magneesiumiga viivad aga vajalikud toitained luustikku hoides neid tugevana ja tervena.


Võimalikud kõrvaltoimed
Valgete mooruspuu viljadega kaasnev veresuhkru langus võib olla osale inimestest ohtlik.
Tarvitades valgeid mooruspuu vilju esimest korda, peaks alustama väiksest kogusest ning jälgima organismi reaktsiooni, et välistada võimalikke ülitundlikusjuhte. Need on olnud siiski haruldased.
Ettevaatlikumad peaksid olema need, kel on esinenud allergiat kase õietolmule.

Kasutatud allikad: draxe.com, authoritynutrition.com, webmd.com 

Kakaost ja šokolaadist

30.11.2018
Kakaost ja šokolaadist

E-poest leiad kakaoube, pulbrit, valget ja pruuni kakaovõid, purustatud kakaotuumasid (nibsid), šokolaadinööpe jne.

Theobromo cacao

Kakao on igihaljas puu, mis võib kasvada 4-8 meetri kõrguseks. Tema kasvukohaks on troopilised piirkonnad Kesk-ja Lõuna-Ameerikas. Toiduks on seda kasutatud enam kui 3000 aastat. Asteegid ja maiad kasutasid seda lausa rahana.

Purustatud kakaotuumad on kooritud toored kakaooad, millest valmistatakse šokolaadi. Kakao on looduslik supertoit, mille hämmastavatest omadustest suur osa kuumutades hävib. Kakaos pole suhkrut, kuid olenevalt sordist võib see sisaldada 12–15% rasva. Kakao sisaldab vähesel määral ka kofeiini ja teobromiini.

Milline sort on parim? 

Kakaopuu viljade sees olevad seemned sisaldavad kakaoube, mida kasutatakse kakaomassi, laastude, pulbri jt kakaotoodete valmistamiseks. Kakaooad ja kohvioad on üsna sarnase välimusega. Kuna kakaooad on tuntud oma tervislike omaduste poolest ning afrodisiaakumina, on nad väga kõrges hinnas

olnud aastasadu. Selleks, et kakaooad maitseksid šokolaadiselt ega läheks hallitama, seisavad nad paar nädalat pärast korjamist tünnis ja alles seejärel pannakse nad päikese kätte kuivama.

Ka meie e-poes müügil olevad Criollo oad moodustavad vaid ühe protsendi kakaotoodangust, samas on need ühed hinnatumad. Neid on võrreldud kohvimaailma Arabica'ga.

Lisaks Criollole on ka Forastero ning nende kahe hübriidsort Trinitario, viimane moodustab 90 protsenti maailma kakaotoodangust.

Kasutamine

Kakaoube võid krõbistada niisama, kui tuleb peale vastupandamatu šokolaadiisu, purustades saad neist kakaonibsid ja jahvatades kakaopulbri. Terveid kakaoube võid kasutada ka tortide kaunistamiseks, lisada smuutidesse või kasta mee sisse. Kakaotoodete katsetamisel köögis võid lasta aga fantaasial lennata. 

Nööbikujuliseks vormitud pasta on mõnus snäkk või siis üks paljudest toorainetest vegan-magustoitude valmistamisel. Sobib ka tavaliste tortide kaunistamiseks, purustatuna smuutidesse, müslisse, hommikupudrule, aga ka kuumale kakaole.

Omadused

Toorkakao või minimaalselt töödeldud kakao kuulub kahtlemata supertoitude hulka, näiteks toorkakao pulbris on enam kui 300 keemilist komponenti, mis tähendab, et selle antioksüdantide võime ületab tavalise tumeda šokolaadi oma peaaegu neljakordselt ning mustikaid 20nekordselt.

Me ei luba, et kakao teeb õnnelikuks, aga teadlased on kakao sisaldust põhjalikult uurinud ning teinud kindlaks, et selles on aineid, mis aitavad meie heaolutunde hoidmisele kaasa.

Kakao on ka kolme põhjalikult uuritud neurotransmitteri – serotoniini, dopamiini ja fenüületüülamiini – allikas. Need neurotransmitterid aitavad leevendada depressiooni ja on seotud heaolutundega. Kakao sisaldab monoamiini oksüdaasi inhibiitoreid (MAO inhibiitoreid), mis võimaldavad serotoniinil ja dopamiinil püsida kauem vereringes ilma lagunemata.  Kakao sisaldab ka B-rühma vitamiine, mis on samuti seotud aju tervisega. 

Kakaost on leitud ka neurotransmitterit nimega anandamiid kogustes, mis on piisavalt märkimisväärsed, et mõjutada ajutegevust. Anandamiid on kannabinoid, mida leidub inimajus. Anandamiin on lipiid (rasv), mida tuntakse ka „õnneainena”, sest seda eritub just siis, kui tunneme end eriti hästi.

Antioksüdandid

New York Timesis avaldatud uuringutulemuste kohaselt sisaldavad värsked kakaooad ülirikkalikult antioksüdante (flavonoole). Kakaoubades on 10 000 mg (10 g) antioksüdante (flavonoole) 100 g kohta, seega on kakao kõigist toiduainetest üks rikkalikumaid antioksüdantide allikaid. Uuringud on näidanud, et kakaos sisalduvad antioksüdandid on väga püsivad ja inimorganismile kergesti omastatavad.

Kakao lisamisel oma toitudesse on palju eeliseid just nende rikkaliku antioksüdantide sisalduse tõttu. Ka olevat kakaos magneesiumi sisaldus suurem kui kõikides teistes toiduainetes. Magneesium on aga teatavasti eluliselt vajalik enam kui 300 biokeemilise reaktsiooni toimimiseks inimorganismis. Näiteks 100 grammi kakaonööpe sisaldavad magneesiumit 272 milligrammi. Magneesium aitab lihaste ja närvide tööle kaasa, hoiab südamerütmi korras.

Kakao on ka suurepärane küllastumata rasvahapete allikas, seal on ka kolesteroolivabu küllastunud rasvhappeid, vitamiine, mineraale, kiudaineid, looduslikke karbohüdraate ning proteiini, mis tähendab et kakao on tõesti toitainete rikas.

Kakaoubades on ka rauda, kaaliumit, kaltsiumit, tsinki, vaske ja mangaani. Näiteks rauapuudusele viidata võivatest jõuetusest ja väsimusest on aidanud jagu saada just kakao söömine. Raua paremaks imendumiseks lisa juurde c-vitamiini sisaldavaid puuvilju.

Kliinilised uuringud on tõestanud ka, et kakaos sisalduvad kiudained aitavad seedimist korras hoida ennetades nt kõhikinnisuse teket. Samas sobivad kakaooad ka kõhulahtisuse leevendamiseks.

Kakaoubade söömine kaitseb sinu rakke vabade radikaalide tekitatud kahjustuste eest. Pidev viibimine päikese käes, sigaretisuits, õhusaaste või kemikaalid ning ebatervislik toit võivad vabade radikaalide rünnaku põhjustada ning stress suurendab rakkude kahjustust veelgi.

Kakaos sisalduvad antioksüdandid võivad rünnaku mitte ainult peatada vaid protsessi vastupidiseks muuta kaitstes keha enneaegse vananemise eest.

Kakaos sisalduvad keemilised ühendid vastutavad ka sinu kognitiivse võimekuse ja tuju eest, sest peamine kakaos sisalduv flavanoid on epikatehiin, mis mõjub ergutavalt paljudele kognitiivsetele aspektidele. See reguleerib ka insuliini taset ja glükoosi tootmist isegi diabeetikutel.

Kakaol on ka suurepärased omadused mõjuda positiivselt neurotransmitteritele, mis vahendavad sõnumeid ajus, kuidas meie keha peaks käituma. Hilisemad teadusuuringud on välja toonud ka flavanoolide toime vererõhu alandajana ning veresoonte elastsuse tagajana.

 

 

Vastunäidustused

Kakaooad sisaldavad umbes 1-2 protsendi ulatuses teobromiini, see on looduslikult orgaaniline keemiline aine, kofeiinisarnane alkaloid, mida leidub ka näiteks teepõõsa-, kohvipuu, Guaraana-pauliinia ja koolapähklipuu saadustes. Seega, toime on kofeiinile sarnane. Kui teie kafeiini tundlikus avaldub näiteks uinumisraskuste või ärevusega, võiks olla kakao koguste tarvitamisel ettevaatlik.

Kakaoubade koostisest moodustab teobromiin umbes 1–2%. Teobromiin ergutab kesknärvisüsteemi, lõdvestab silelihaseid ja laiendab veresooni. Teobromiini ergutav toime moodustab sellega sarnasest kofeiini molekulist umbes neljandiku. Teobromiin on ka nõrk diureetikum (kuseeritust suurendav aine) ja seda on kasutatud ravimina juhtudel, kui organismi on südameinfarkti tulemusel kogunenud liigset vedelikku. Teobromiin ergutab südametegevust. Seetõttu on seda kasutatud kõrge vererõhu puhul. Samas on see üks põhjustest, miks koerad ei tohi süüa kakaod ega šokolaadi, sest see võib põhjustada südame seiskumise. Koertel lihtsalt pole ensüüme, mida on vaja teobromiini lagundamiseks, kui selle kogus ületab 100–150 mg koera kehakaalu kohta. Nimetatud ohust annab märku kiirenenud pulsisagedus. Märkimisväärne on aga asjaolu, et kui sarnane tõmmis valmistati tooretest, röstimata kakaoubadest, ei leitud neil kumbagi mõju.

Kakaos sisalduv oksoliinhape aga takistab organismil kaltsiumi omasdamist. Ja kuigi kakaos endaski on kaltsiumi, ei ole kakao mingilgi kujul hea kaltsiumi allikas. Siiski on toorkakaos kaltsiumit rohkem kui valmis šokolaadis, sest viimases sisalduv suhkrus sööb organismi kaltsiumivarusid.

Ilmselgelt on kakao, eriti kakaovõi rasva-ja kaloririkas. Seega võiks tarbimine olla mõõdukas, eriti kui seda kombineerida teiste kaloririkaste toiduainetega.

Allergilise reaktsiooni korral ükskõik, millisele kakao osale tuleb tarbimine kohe lõpetada ja esimesel võimalusel arstiga ühendust võtta.

Allikad: onegreenplanet.org, foodfacts.mercola.com, wikipedia.org, https://draxe.com,












Mida makaga (maca) peale hakata?

29.11.2018
Mida makaga (maca) peale hakata?

Kas teadsid, et levinud on kolme värvi makat: musta, punast ja kollast ning neid võib omavahel segada. Meie e-poes on müügil kaht värvi makajuure pulbrit. 

Iidne maka

Maka pärineb Peruust. Seda kasvatatakse Andide karmides tingimustes 3800–4500 m kõrgusel Peruu mägismaal Junini platool.

Inimesed on makat kasutanud juba sajandeid. Arheoloogide arvates on makat võib-olla toiduks tarbitud juba üle 10 000 aasta. Vanimad tõendid selle kasutamise kohta pärinevad ajast 8000 aastat e.m.a. ja kasvatamise kohta rohkem kui 5 000 aasta tagusest ajast. Arheoloogid on leidnud tõendeid, et taime kodustasid inkade eellased. Maka primitiivseid sorte on leitud kohtadest, mille vanuseks on määratud 1600 e.m.a. On teada, et makat on kasutatud selle toitainesisalduse ja raviomaduste tõttu juba 2000 aastat.
Maka oli kindlasti üks esimesi Andide elanike kodustatud taimi. See sai Andide kõrgmäestikus elavate inimeste toidusedeli oluliseks osaks, ja sellel oli ka kaubanduslik tähtsus.

Kus kasutada?

Makat kasutatakse mitmesuguste toitude valmistamisel, näiteks küpsistes, kookides, pudrus või kuivatatud laastudena. Seda lisatakse magustoitudele ja maiustustele, siirupile, moosile ja veinile. Maka pulbrit võib puistata hommikuhelvestele, lisada jogurtile või supile, segada piima, kuuma või külma veega (lisades ka piima ja mett) või mahladele (nt õuna-, jõhvika- või ananassimahlale), salatile või salatikastmele ning muudele toiduainetele.

Paljud peruulased võtavad 3–5 g makat päevas.

Toiteväärtus
Maka on väga toitev, see sisaldab u 60% süsivesikuid. Lisaks sisaldab see ka järgmisi toitaineid:
10% valke, milles on tähtsaid aminohappeid;
2% lipiide (rasva), milles on põhilisi rasvhappeid, alkaloide, tanniine, saponiine ja steroole;
21% vitamiine ja mineraalaineid, s.h mikroelemente;
8% kiudaineid.


Maka sisaldab rohkem lipiide kui muud juurviljad, muuhulgas tähtsaid rasvhappeid (linoolhapet, palmitiinhapet ja oleiinhapet). See on ka rikkalik steroolide allikas, sisaldades muuhulgas sitosterooli, ampestrooli, ergosterooli, brassikasterooli ja ergostadienooli.
Selles leidub kaltsiumi, magneesiumi, fosforit ja rauda, mikroelemente tsinki, joodi, vaske, seleeni, vismutit, mangaani, räni jm ning B-vitamiine. Kuna makas on hästi imenduvat kaltsiumi ja magneesiumi, on seda kasutatud osteoporoosi ennetamiseks ja ravimiseks.
Maka sisaldab nelja alkaloidi, millel on teadusuuringutes tõestatud sisesekretsioonisüsteemi toetav toime, mõjudes sh reproduktiivsüsteemile.

Maka kui adaptogeen

Peruus on seda kasutatud juba tuhandeid aastaid nii toiduks kui ka ravimina. Peruu mägismaade põliselanikud väikelastest vanuriteni kasutavad seda ka tänapäeval. Ravimina kasutatakse seda inimeste ja loomade viljakuse parandamiseks, kuid ka seksuaaliha ergutamiseks ja energiataseme tõstmiseks.
Seda kasutatakse nagu ženšenni, et saada jõudu, energiat, suurendada vastupidavust, tõsta libiidot ja parandada seksuaalset võimekust. Makat nimetatakse „inkadelt päritud legendaarseks seksuaalelu parandavaks juurikaks”. Seda kutsutakse sageli Peruu ženšenniks, kuigi need ei ole botaaniliselt sarnased.

Mõnedel taimedel on erakordne võime kohaneda ja ellu jääda ka kõige karmimates tingimustes. Selliseid taimi nimetatakse adaptogeenideks. Maka on adaptogeen.
Adaptogeenid aitavad inimestel stressiga toime tulla ja organismi tasakaalu säilitada. Need võivad aidata talitlushäiretega organismil saavutada taas normaalset tasakaalu, ühtlustades  „võitle või põgene” hormooni eritamist.

Maka omadused
Taimetundjad on soovitanud makat järgmistel juhtudel:
menopausi nähtude leevendamiseks (kuumahood, tupe kuivus, depressioon) hormoonasendusravi alternatiivina;
endokriinsüsteemi (neerupealised, kilpnääre, munasarjad, munandid) ergutamiseks ja reguleerimiseks;
menstruaaltsükli reguleerimiseks ja normaliseerimiseks;
nii meeste kui naiste viljakuse parandamiseks;
immuunsüsteemi toetuseks;
lisaenergia saamiseks, vastupidavuse ja seksuaalse võimekuse suurendamiseks, kroonilise väsimuse vähendamiseks;
seksuaaliha tõstmiseks ja impotentsuse raviks;
eakatele uue vaimse ja füüsilise elujõu andmiseks.

Maka on tugev afrodisiakum nii naistele kui meestele. Räägitakse, et see „süütab kadunud kiretule taas lõkkele”. Libiidot ergutava ja tugevdava mõju tõttu on see äratanud ka teadlaste huvi.  Maka võib tõsta ka üldist energiataset ja nii kasutataksegi seda kroonilise väsimuse ravi täiendamiseks. 
Kuna endokriinsüsteem on väga tugevalt seotud immuunsüsteemiga, aitab maka sageli märgatavalt tõhustada ka immuunsüsteemi talitust.

Võimalikud kõrvaltoimed

Üldjuhul on maka tarvitamine ohutu, kui kogused on normaalsed. Suukaudsel tarvitamisel peetakse tõenäoliselt ohutuks kuni 3 grammi ööpäevas nelja kuu vältel. Enamasti taluvad inimesed makat hästi. 

Kuna maka tarvitamist lapseootel ja rinnaga toitvatel naistel pole piisavalt uuritud, ei ole võimalikud toimed sel ajal teada. Kuna makas olevad toitained võivad käituda östrogeenina, peaks olema ettevaatlik, kui teil on diagnoositud rinna-, emakakaela- või munasarjavähk. Samuti peaks oleva ettevaatlik haiguste puhul, mida östrogeen võimendab. Samuti on makal teada verd vedeldav toime, mistõttu peaks olema ettevaatlikud ka need, kel on vere hüübimisega probleeme. 

Tööstuslik ja looduslik vanilje - mis neil vahet on?

29.11.2018
Tööstuslik ja looduslik vanilje - mis neil vahet on?

Vanilje pulbri leiad ka meie e-poest pulbrite ja maitseainete nimistust. 

Kas võtta valget või tumedat? 

Vanilje on üks vürtsidest, mille puhul paljud kipuvad eelistama odavaid, laiatarbetooteid, mille nimes sisaldub vanilje. Miks siis ikkagi valida (vähemalt aeg-ajalt) päris vanilje, mis on küll kallim, aga teda kulub vähem ja ka riskid on mõnevõrra väiksemad. 

Kõneldes vanilje pulbrist, räägitakse lõhna-ja maitseainest, mille päritoluks on Vanilla sugukonda kuuluvad orhideed, peamiselt Mehhiko päritolu. Sõna vanilla on tuletis hispaaniakeelsest sõnast, mis tähendab tõlkes väikest kauna. Asteegid on valmistanud vaniljest isegi veini. Eurooplaste tutvus vaniljega algas 16. sajandi esimesel poolel.

Vanilje on vürtsidelt kalliduselt teisel kohal safrani järel, sest vaniljekaunade kasvatamine on väga töömahukas. Poodides müüdav vanniliin on tööstuslikult toodetud vanilje aseaine. Mõnikord segatakse aga vaniljet odavamate segudega, et hind oleks madalam. Kaunad tuleb õigel ajal korjata, et need poleks toored ega liig valmid, kui nad iseeneslikult avanevad.
Vaniljekaunasid loetakse seda kvaliteetsemaks, mida pikemad nad on. Kaunade pikkus võib olla 5- 22 sentimeetrit.

Vaniljepulber on tumepruuni värvi, sel on äratuntav vanilje lõhn. Erinevalt tööstuslikust vaniljesuhkrust ei muuda looduslik vanilje toitu kibedaks.

Miks tarvitada?
Vanilje on märksa rohkem, kui delikatesside sekka kuuluv vürts sinu õunakoogil. Sel on palju kasulikke omadusi ja vanilje põletikuvastast toimet on kirjeldatud sajandeid. Rahvaravis on vaniljel oma koht akne, soolte gaaside ja põletike ravis ning isegi juuksekasvu parandamisel.  
Vaniljet on kirjanduses mainitud ka kui afrodisiaakumit seksuaalse iha tõstmisel ning viiteid leiab sellelegi, et seda on kasutatud maksa puhastamisel jääkainetest, olgu tegu siis alkoholi liigtarvitamise või millegi muuga. Ka kroonilised
põletikud nagu artriit on leevenenud vanilje regulaarse tarvitamise ajal.

On teada, et antioksüdandid kaitsevad rakke kahjulike välistegurite eest ning aitavad kaasa nende uuenemisele. See aga tähendab tugevamat immuunsüsteemi, väiksemat pinget organismile ning kiiremat paranemist haigustest ja traumadest.

Kuigi aroomiteraapiasse suhtuvad paljud skepsisega, on vanilje aroomi puhul uuritud, et see omab rahustavat mõju. Seega võib sellest olla abi ärevuse ning kroonilise stressi maandamisel.

Samuti võib see leevendada iiveldust. Tee sisse puistatud vanilje võib vähendada oksendust, kõhulahtisust,
kõhukrampe ja ärritunud seedimist.
Kuna vaniljel on täheldatud söögiisu pärssiv toime, võib toite või jooki maitsestades abi olla kaali
langetamisel.
Kuuma vee sisse segatud vanilje mõjub aga valusale kurgule valuvaigistavalt ning hingamisteid
lõõgastavalt, mistõttu võib seda proovida ka tugeva köha korral, kuna vanilje antibakteriaalne toime
on rahvameditsiinis üldteada.
Kasutamine:
Vanilje sobib nii soolaste kui ka magusate roogade maitsestamiseks, hommikupudrule või müslisse,
smuuti või kuuma joogi sisse. Samuti toorsalatitesse või kodustesse maiustesse.
Toitudes ja jookides kasutatakse vaniljet mitte ainult lõhna ja maitse andmiseks vaid ka
magustamise eesmärgil suhkrusisalduse vähendamiseks. Mõnedes riikides on tuntud ka vanilje
lisamine toidu sisse eesmärgiga kaitsta hambaid kaariese eest.

Vaniljet kasutatakse ka meditsiinitööstuses nt siirupite magustamiseks, samuti on vanilje kasutusel
parfüümide tootmises.
Võimalikud kõrvaltoimed:
Kuigi vaniljet peetakse suukaudselt tarvitades üldiselt ohutuks, eriti kui teda tarvitada toidu sees.
Vanilje võib aga nahale sattudes põhjustada nahaärritust, mõningatel juhtudel ka hingamisraskusi
või hingamisteede põletikku. Ka peavalu või unetus võivad olla vanilje (liig)tarvitamise
kõrvaltoimed. Need on tõenäolisemad siiski vanilje ekstrakti tarvitades.
Ka raseduse ja imetamisel ajal ei ole vanilje kasutamisele vastunäidustusi eeldusel, et doosid on
mõõdukad.
Milline on mõõdukas doos, sõltub aga kasutaja vanusest, tervislikust seisundist ning muudki.
Allikad:
wikipedia.org
webmd.com
organicfacts.net
draxe.com

Kaneelist, milline on parim?

29.11.2018
Kaneelist, milline on parim?

E-poes on müügil kaneelipulgad, kassia ja tseiloni kaneel.

 

Milline on ainus ja õige kaneel? 


Hiina kaneelipuu (ld k Cinnamomum cassia) on igihaljas puu, mis võib kasvada 10-20 meetri kõrguseks. Tema viljadeks on marjad, koor on hallikas ja kõva, ning lehed kuni 15 cm pikad ning noorena punased.

Kui tseiloni kaneeli kasvukohtadeks on Sri Lanka, Madagaskar, Brasiilia, India ja Kariibi mere saared. Hiina kaneelipuu kasvab Hiinas, Sri Lankal ja ka Vietnamis.
Osa inimesi on seda meelt, justkui oleks ainus «õige» kaneel tseiloni kaneel (Cinnamomum zeylanicum ehk Cinnamomum verum). Tegelikkuses kasutatakse vürtsina lausa nelja kaneelipuu liigi koort, kuigi kaneeli liike on sadu. Nelja enim levinud seas on ka Saigoni kaneel ja Korintje kaneel. Tseiloni kaneel on kahvatupruun ning maitselt mahedam, seevastu kassia on tumepruun, selle lõhn ja maitse mõrkjamad. Kuigi paljud poed müüvad kassiat ka lihtsalt kaneeli nime all, ei saa päris tõeseks lugeda väidet, justkui oleks hiina kaneelipuu saadus nn odav aseaine, ammugi pole see ohtlik. Tõsi on see, et kassia tootmine on odavam, kuid toimes ja maitseomadustes suuri erinevusi pole.

Kasulikud omadused
Kaneeli on inimesed kasutanud aastatuhandeid, kirjalikud teated sellest on juba 2000 aastat e. Kr. Eriti hästi on teada selle omadused hiina meditsiinis. Ka Vanas Testamendis leiab viiteid kaneeli headele omadustele. Keskaegses Euroopas oli kaneel staatuse sümbol ja osa luksuslikust elustiilist. Tseiloni kaneeli avastasid aastal 1518 portugaallased praeguse Sri Lanka aladelt. Maad endale allutades kontrolliti kaneelikaubandust pikka aega.
Lisaks sellele, et kaneeli võib kasutada toitude ja jookide vürtsitamisel, leiab kirjalikest allikatest ka viiteid nende kasutamisest rahvaravis peavalude, isukaotuse, iivelduse, külmetuse ja kurguvalu, põletike, haavade, infektsioonide ja kõhulahtisuse korral. Lugeda võib ka kaneeli toimest sesoonse taime-allergia leevendamisel ning II tüübi diabeedihaigetel veresuhkru näitude kontrolli all hoidmisel. Kuna tegemist on siiski vürtsi, mitte imerohuga, on kaneel siiski osa tervislikust ja tasakaalustatud toitumisest. 

Kasutamine
Kaneeli puhul on oluline selle värskus. Aastaid köögikapis järjekordset õunakoogi hooaega oodanud kaneel seda kindlasti pole. See aga tähendab vürtsi kasulike omaduste vähenemist, on see siis tseiloni kaneel või kassia.
Kaneeli võid kasutada erinevate toitude, sh ahjupraad, aga ka kuumade jookide maitsestamiseks.
Raputa pudrule, küpsetistele, lisa smuutidesse, glögile, kakaole või hommikukohvile või hoopis kodusele jäätisele. Ka toitude marinerimisel annab kaneelikoor mõnusaid nüansse.

Vastunäidustused
Kui kõnelda kumariini suuremast sisaldusest, mida kassia puhul kaneeliga võrreldes sageli esile tõstetakse, siis eluohtliku doosi saamise tõenäosus on ääretult väike. See tähendaks, et inimene sööb Saigoni kaneeli vähemalt 2 kilogammi päevas, hiina kaneeli ehk kassiat aga 50 kilogrammi päevas, sest kumariini on kaneelikilos vaid 0.31 -6,97 grammi. Tõsi on
see, et suurt kogust kaneeli süüa ei maksa, sellega võib kaasneda näiteks iiveldus ja isegi oksendamine.

Allikad:
organiclifestylemagazine.com

thehealthyhomeeconomist.com/

wikipedia.org

Imeline ingver

27.11.2018
Imeline ingver

 Meie e-poest leiad ingveri nii jahvatatuna kui ka suhkrustatuna.

Kuidas kasutada?

Ingverit tarvitatakse värskelt või kuivatatult jookide, toitude ja kondiitritoodete maitsestamiseks ning maiustuste valmistamiseks. Ta sobib nii jookidesse nagu tee, limonaad ja kali.

Ingveril on kindel roll ka magustoitude maailmas. Eriti hästi sobib ingver kokku mahedamaitseliste puuviljadega nagu banaan, melon, pirn, virsik jne. Ja mis oleks ahjuõunad ilma ingveri (ja kaneelita)?

Ingver on mõnus lisand riisile (koos seesamiseemntega) ja kartulipudrule (lisa ka apelsinimahla).

Ingverit võib kasutada pudingute, kissellide, küpsiste, präänikute, kookide, jäätiste ja marmelaadide maitsestamisel.

Kasulikud omadused

Teaduslikud uuringud on tõestanud, et ingveri juurel on märkimisväärne põletikuvastane toime, mis muudab selle artriidivalude korral aspiriini tüüpi ravimitele heaks asendajaks.
Gripi, köha ja viirushaiguste puhul aitab ingverijuurest tee, mida võib kombineerida ka teiste ravimtaimedega nagu kaneel, küüslauk ja lagritsajuur.
Üldteada ja ka teaduslikult tõestatud on ingveri mõju seedimisele.
Ingveriekstrakt aitab operatsioonijärgse iivelduse ja oksendamise vastu, samuti meresõidul või raseduse ajal tekkiva iiveldustunde vastu.
Ingver stimuleerib seedetegevust, leevendab spasme, aidates kõhukrampide, voolmete ja kõhulahtisuse puhul.